Despre proiect:
Prin intermediul acestui site dorim să promovăm cultura și tradițiile românești, creșterea interesului oamenilor față de cultură și înțelegerea importanței acestui domeniu, admițând că omul trăiște predominant în ,,planul culturii”, pe care-l extinde continuu prin lecturare, participarea la evenimente culturale sau prin artă.
Prin comunicare reușim să împărtășim informațiile pe care le gândim, simțim, dorim, ne plac sau displac – despre nevoile noastre – ne propunem ca site-ul să fie unul interactiv. De aceea vă așteptăm pe forum unde puteți dezbate diferite subiecte propuse de noi sau chiar de voi.
Despre noi:
Suntem parte a societăţii civile şi suntem mândri că putem contribui la dezvoltarea acesteia printr-un proces de continuitate ce şi-a dorit a pătrunde cu adevărat în mentalul colectiv. La toate evenimentele pe care le-am organizat am beneficiat de susţinerea participanţilor care ne-au confirmat în număr din ce în ce mai mare că demersurile noastre nu sunt în van, fapt care ne-a determinat să programăm ediţii anuale şi chiar bianuale. În fiecare an, la evenimentele noastre, ne-am înconjurat de sute de copii şi adolescenţi dornici să iasă din rutina şcolară, să socializeze, să înveţe lucruri noi care nu constituie obiect de predare…să îşi manifeste talentele şi să dea un semnal de alarmă întregii societăţi.
De-a lungul timpului am organizat numeroase evenimente cu caracter cultural, printre care regăsim „Lectură pentru Eminescu” (3 ediţii), „Lecţie de istorie pentru români” (3 ediţii), unde copiii au fost încurajaţi să promoveze spiritul cultural românesc prin recitarea de poezii, precum şi prin punerea în scena a unor piese de teatru cu privire la evenimentele care au avut loc în data de 24 ianuarie 1859. Un alt eveniment important şi definitor este proiectul „Nu lăsa violenţa să conducă familia ta!” (3 ediţii), prin care Asociaţia a pus accentul pe cultura prevenirii violenţei în şcoli, cu scopul de a fi eradicată încă din clasele primare. Alături de acestea, la finele fiecărui an, Asociaţia oferă cadouri de Moş Nicolae la sute de copii, promovând cultura şi iubirea faţă de carte. În ultimii trei ani, au fost organizate trei ediţii ale campaniei „Donează o carte” cu scopul de a aduce din nou, copiilor neajutoraţi, bucuria de a citi şi de a primi cadouri în preajma sărbătorilor de iarnă.
Credem în promovarea istoriei şi a culturii româneşti şi universale în conştiinţa noilor generaţii şi realizăm, alături de partenerii noştri, cursuri de formare profesională în diverse arii de activitate.
Avem convingerea că întoarcerea la cultură poate constitui acel imbold de care societatea are nevoie pentru a se dezvolta sănătos şi de aceea ne-am dorim să afirmăm valorile culturale, organizând multe activități în acest domeniu.
Realizăm programe şi stagii de instruire, perfecţionare şi specializare, inclusiv de burse în România şi străinatate, destinate tinerilor români, în domeniile administraţiei publice, ştiinţelor socio-politice, managementului, ştiinţelor socio-culturale, precum şi alte domenii de interes public.
Cu privire la cele de mai sus, asociația a desfășurat și are în derulare încă trei proiecte, respectiv:
- Prin proiectul „CARAVANA TA”, să promovăm cultura şi tradiţia românească prin artă. Astfel, încercăm să oferim soluţii pentru slaba reprezentare a artelor vizuale şi a artelor spectacolului în curricula şcolară a claselor V-VIII şi să contribuim la procesul educaţional prin intermediul atelierelor artistice. Prin intermediul acestui proiect ne dorim deschiderea accesului la cultură, fie prin asigurarea experienţei practice culturale – ateliere de pictură, dans, olărit şi teatru – fie prin expoziţiile de la finalul fiecărei săptămâni tematice şi prin expoziţiile stradale pe patru roţi.
- Proiectul „Împreună prin cultură” prin care ne propunem crearea unor spaţii culturale şi a unei reţele de socializare inter-regională care să promoveze dialogul intercultural şi multicultural pe teritoriul României, prin implicarea tinerilor în activităţi ce însumează arta spectacolelor, arta vizuală, educaţia nonformală şi elemente şi obiceiuri din tradiţia românească. Totodată, prin demararea acestui proiect dorim promovarea activitatăţii de tradiție în domeniul parteneriatelor școlare şi susţinerea valorilor culturale românești prin intermediul schimburilor culturale cu echipe din diverse regiuni din România.
- Prin proiectul Diversitate și multiculturalism în București dorim să promovăm valorile minorităţilor bucureştene fără a interfera cu obiceiurile acestora, ci doar stimulând conlucrarea dintre acestea în contextul Bucureştiului zilelor noastre, un oraş cu propriile note distinctive, într-o continuă dezvoltare şi schimbare. Această modalitate de abordare va fi o premieră în România, prin prisma perspectivei sale interdisciplinare. O altă noutate este şi promovarea în mediul online şi printr-o revistă distribuită gratuit, a evenimentelor culturale organizate de minorităţi. În acest mod, persoanele interesate au la dispoziţie informaţii grupate în funcţie de interesele proprii despre evenimente, despre istoricul acestor minorităţi şi despre personalităţi marcante ale vieţii publice.
Recent Comments